تخم مرغ !
بریم سر اصل موضوع امروز که تخم مرغ باشه. یه وقت فکر نکنین این مطلبو واسه این نوشتم که چند روزه مدام هوس تخم مرغ می کنم ها اصلاً
هیچ فکرشو می کردین که توی یه تخم مرغ با یه قد و قواره شش هفت سانتی دنیایی از اطلاعات علمی و مواد مغذی نهفته باشه؟
تخم مرغ منبع خیلی خوبی واسه پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی ضروریه و میزان چربیهای اشباع اون خیلی کمه. میزان مورد نیاز زنان، مردان و بجه ها به این ماده مغذی متفاوته حتی در زمانهای مختلف هم در یک فرد فرق می کنه.
بقیه ی مطالب در ادامه مطلب :
تخم مرغ !
بریم سر اصل موضوع امروز که تخم مرغ باشه. یه وقت فکر نکنین این مطلبو واسه این نوشتم که چند روزه مدام هوس تخم مرغ می کنم ها اصلاً
هیچ فکرشو می کردین که توی یه تخم مرغ با یه قد و قواره شش هفت سانتی دنیایی از اطلاعات علمی و مواد مغذی نهفته باشه؟
تخم مرغ منبع خیلی خوبی واسه پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی ضروریه و میزان چربیهای اشباع اون خیلی کمه. میزان مورد نیاز زنان، مردان و بجه ها به این ماده مغذی متفاوته حتی در زمانهای مختلف هم در یک فرد فرق می کنه.
واسه اونایی که اهل رژیم و این حرفان هر یه دونه تخم مرغ 76 کیلو کالری انرژی و حدود 50 گرم وزن داره.
پروتئین تخم مرغ ارزش غذایی فوق العاده ای داره و تقریباً تمام اسید آمینه های(اجزای تشکیل دهنده ساختمان پروتئین ها) ضروری مورد نیاز بدن رو داره. این پروتئین ها هم در زرده و هم در سفیده تخم مرغ وجود دارن. اما میزان پروتئینی که در سفیده هست خیلی بیشتره. ارزش پروتئینی تخم مرغ اونقدر زیاده که متخصصین تغذیه اونو به عنوان یه استاندارد در نظر می گیرن (با دادن عدد 100 به ارزش غذایی تخم مرغ) و ارزش غذایی بقیه مواد پروتئین دار رو با اون مقایسه می کنن.
تقریباً همه ویتامینها به جز ویتامین C در تخم مرغ وجود داره. تمام ویتامینهای گروه ب بعلاوه ویتامین محلول در چربی آ در تخم مرغ وجود دارن. در ضمن مقادیر خوبی از ویتامین D و همینطور ویتامین E در تخم مرغ یافت میشه. در تخم مرغ میشه بیشتر مواد معدنی رو پیدا کرد. تخم مرغ بخصوص حاوی ید هست که ماده معدنی مورد نیاز برای ساخت هورمون تیروییده. در تخم مرغ فسفر وجود داره که برای سلامت استخونها مفیده. تخم مرغ حاوی روی هست که ماده خوبی برای بهبودی زخمها، رشد و مبارزه با عفونتهاس. سلنیوم که یه ماده احیا کننده است و کلسیم که برای رشد و ساختمان استخونها و عملکرد عصبی مورد نیازه در تخم مرغ وجود دارن. تخم مرغ حاوی مقدار زیادی آهنه که در ساختمان سلولهای قرمز خونی به کار می ره اما در مورد آهن معلوم نیس که بدن ما آیا میتونه این آهن رو جذب کنه یا نه؟
در مورد مواد نشاسته ای (کربوهیدراتها) تخم مرغ منبع خوبی نیست و مقدار خیلی کمی کربو هیدرات داره و الیاف گیاهی هم توش وجود نداره (الیاف گیاهی از مهمترین مواد غذایی برای سلامتی بدن هستن)
10 درصد تخم مرغ چربیه که میزان زیادی از این چربی چربی خوب (غیر اشباع) هست. بیشترین میزان چربی تخم مرغ در زرده اون قرار داره. پس مجدداً برای اونا که اهل رژیمن یا بیماریهایی دارن که باید مصرف چربی و کلسترولشونو محدود کنن بهتره بیشتر سفیده تخم مرغو میل کنن. البته مقالات علمی که به دنبال شیوه های زندگی سالم هستن توصیه می کنن که حتی افراد سالم و بدون بیماری هم بهتره مصرف زرده تخم مرغشون زیاد نباشه. خیلی از مقاله ها حداکثر سه عدد زرده رو در هفته توصیه می کنن. به هر حال بهتره بدونین کلسترول همونطور که برای بدن مفیده و مورد نیاز بدن در ساختن سلولهای جدیده و به حفظ دیواره سلولس کمک می کنه و به نرمی و انعطاف پذیری پوست کمک می کنه مقدار بیش از حد نیازش بخصوص کلسترول بد که معروفه به کلسترول LDL می تونه باعث بروز بیماری قلبی و سکته های مغزی بشه. در مورد کلسترول و فواید و مضراتش بحث زیاده اگه فرصت شد بعداً بیشتر براتون می گم.
یکی از مشکلاتی که تخم مرغ داره آلرژن بودنشه. تخم مرغ یکی از حساسیت زاترین مواد خوراکیه و خیلی از افراد به خاطر آلرژی به تخم مرغ نمیتونن از اون استفاده کنن. این افراد حتی در استفاده از واکسنهایی که توی محیط کشتهای تخم مرغ دار تهیه شدن حساسیت نشون میدن و استفاده از او واکسنهای خاص براشون ممنوعه.
تخم مرغ یکی از مواد خوراکیه که می تونه عامل انتقال بیماریی به نام حصبه باشه که از راه شیر و لبنیات و تخم مرغ آلوده منتقل می شه. البته انتقال حصبه از راه تخم مرغ جزء راههای نادرتر اونه ولی به هر حال وجود داره و اون هم در صورتی که تخم مرغ خام مصرف بشه (مثل تخم مرغ عسلی، راستی تا حالا خوردین؟!)
مشکل دیگه ای که در مورد سفیده منعقد نشده (خام) تخم مرغ وجود داره اینه که در ساختمان تخم مرغ پروتئینی به نام آویدین وجود داره که این پروتئین خاصیت اتصال به یکی از ویتامینها به نام بیوتین یا ویتامین H از خانواده ویتامینهای گروه ب رو داره که این اتصال باعث میشه ویتامین گفته شده دیگه جذب بدن نشه و بدن دچار کمبود این ویتامین بشه. کمبود این ویتامین باعث ریزش مو، تحریک پوستی، کاهش قدرت دفاعی بدن، اختلال رشد استخوانها و حتی مرگ میشه. حرارت باعث غیر فعال شدن پروتئین گفته شده میشه و دیگه اون اتصال انجام نمیشه.
فکر می کنم تا همین جا کافی باشه. مطلب آینده در مورد پیکا یا انحراف اشتهاس.